motorcykel
Køreskolens
teoribog
til kategori A

Kapitel 2: Manøvrer på lukket øvelsesplads.

Dit første møde med motorcyklen bliver på en lukket øvelsesplads. Formålet er, at du får føling med motorcyklens ”krop”. Dette kapitel fortæller dig lidt om, hvad du kan se frem til.

Du skal lære at udføre en række manøvrer. Enten med slukket motor eller ved lav hastighed. Når du kan udføre øvelserne fejlfrit mindst 2 gange lige efter hinanden, har du lært dem ordentligt. Nogle af øvelserne udføres med din kørelærer på bagsædet.

Nogle har brug for mange timer på øvelsespladsen, andre klarer det hurtigere. I gennemsnit tager det 3-5 timer. Det vigtige er, at når du er færdig her, så er du sikker nok til at møde resten af trafikken. For når du er ude i trafikken, har du andet at tænke på, f.eks. vejforholdene, færdselsreglerne, og om du er med til at få trafikken til at glide, som den skal. I kapitel 4, ”Manøvrer på vej”, bliver du forberedt på, hvad du skal lære ude i trafikken. Først skal du lige være sikker på, at motorcyklen er klar til kørsel. Du checker, at spejle, lygter og fodhvilere er rene, så de ikke er skyld i ulykker. Samtidig sikrer du dig, at der ikke hænger løse dele, som kan forstyrre kørslen.

EU øvelse 1

EU øvelse 2

Tjekliste

Den følgende liste er en opremsning af de øvelser, som din kørelærer skal øve med dig i praksis. Når du er færdig med øvelserne på øvelsespladsen, skal du beherske hver eneste af dem. De bliver gradvist sværere, så det er mest naturligt, hvis du lærer dem i denne rækkefølge:

1) Du skal opnå føling med motorcyklens vægt og tyngdepunkt. Det sker ved, at du laver nogle øvelser dels, imens du står ved siden af motorcyklen, og dels imens du trækker den rundt i cirkler. Samtidig øver du dig i at bruge håndbremsen. Ved samme øvelse lærer du at bruge støttebenene.

2) Du skal lære at stige på og af motorcyklen. Desuden skal du finde den rette siddestilling. Når du sidder korrekt, kan du nå alt betjeningsudstyret uden at ændre
stilling. Du holder hovedet oppe. Ryg og skuldre er afslappede, og knæene holder du ind mod benzintanken. Under denne øvelse skal du også lære at indstille spejle, at udpege deres blinde vinkler og noget om din hjelms svage punkter. Endelig skal du lære at bruge bremserne, koblingen, gearpedal og gashåndtag, imens motoren er slukket.

3) Du skal lære at starte og stoppe motoren. Din kørelærer forklarer dig, hvad du skal gøre. Derefter skal du lære at skifte gear og at finde koblingspunktet. Gør øvelserne flere gange.

4) Du skal lære at sætte blidt i gang og standse på en plan vej. Du skal kunne bruge begge bremser.

5) Hvis der er mulighed for det, skal du også lære at sætte blidt i gang og standse på hældende grund.

6) Du skal kunne køre langsomt ligeud. Det er faktisk meget svært at køre helt langsomt. Denne øvelse skal du beherske for at kunne lære de følgende øvelser.

7) Når du er sikker i at køre lige ud, skal du lære at køre i større og mindre cirkler.

8) Når du er fortrolig med cirklerne, skal du lære at køre i ottetaller i forskellige størrelser.

9) Du skal lære at sætte i gang og standse i en cirkelbane. Her kan du øve dig i kropshældning på motorcyklen. Desuden lærer du, at du ikke må bremse og styre
samtidig.

10) Du skal lære at foretage en U-vending. Samtidig kan du øve dig i at orientere dig og i at give tegn. På strækningerne mellem U-vendingerne, kan du øve dig i at skifte gear.

11) Du skal lære at køre en smule hurtigere i en cirkel samtidig med, at du hælder korrekt ind mod centrum. Du skal kunne køre både venstre og højre om.

12) Du skal lære at køre slalom mellem kegler. Afstanden mellem keglerne skal blive mindre og mindre. Når du er sikker, skal din kørelærer med som passager.

13) Du skal lære at bruge motorcyklens to bremser. Din kørelærer vil vise dig forskellige øvelser. Det er vigtigt, at du får en fornemmelse for at bremse. Kommer du til at blokere et hjul, er der stor risiko for at vælte. Også her skal din kørelærer med som passager.

14) Når du er god til at bremse, skal du lære at bremse foran en hindring og undvige. Du skal lære øvelserne ved forskellige hastigheder, dog højst 50 km/t.

15) Endelig skal du lære højresving med og uden standsning. Du øver dig i samtidig at orientere dig, at dreje hovedet rigtigt og at give tegn.

Du kan bruge listen som en tjekliste, når du kommer på øvelsespladsen. Vær sikker på, at du prøver alle manøvrerne. Når du har gennemgået alle manøvrerne skulle du gerne ha’ fået en fornemmelse af, hvad det vil sige at være motorcyklist.

Udskriv Tjekliste

Ved brug af PDF knappen under denne tekst, åbner et nyt vindue hvor du kan vælge hvad du vil slette inden du printer tjeklisten ud. Du skal blot køre musen over det du ikke ønsker skal med, så kommer der en skraldespand frem som du kan trykke på.

Print Friendly, PDF & Email