Motorcykel
Køreskolens
teoribog
til kategori A

Indledning Det skal du lære

Du kan lige så godt få slutningen på bogen med det samme: Et kørekort i sig selv, kan ikke gøre dig til en god bilist. Et kørekort er i første omgang et bevis på, at du har bestået køreprøven, og at du dermed er blevet undervist i og har forstået de grundlæggende regler. Efterhånden som du får mere rutine, vil du blive bedre til at håndtere uventede situationer og til at forstå trafikken i det hele taget. Som bilist har du til enhver tid et stort ansvar, fordi langt de fleste ulykker sker på grund af menneskelige fejl. Det er cirka med disse ord, denne teoribog ender. Men først er der en masse, du skal lære.

Lige for en ordens skyld

For at få motorcykelkørekort, skal du være fyldt 18 år.
Det er også et krav, at din kørelærer er godkendt til at undervise i kategori A, og at vedkommende har undervist dig efter Færdselsstyrelsens Undervisningsplan,
for kategori A.

Der findes tre størrelser motorcykel.
Lille(A1), Mellem(A2) og Stor(A).

I Forord finder du nyttig information

En lille motorcykel(A1):
Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn med et maksimalt slagvolumen på 125 cm3, en maksimal motoreffekt på 11 kW(15 hk) og et forhold mellem  motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,1 kW/kilo. Trehjulet motorcykel med en motoreffekt på højst 15 kW(20 hk) eller trehjulet bil med en motoreffekt på højst 15 kW.

En mellem motorcykel(A2):
Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn med en maksimal motoreffekt på 35 kW(47 hk) og et forhold mellem motoreffekt og køreklar vægt på højst 0,2 kW/kilo og ikke afledt af motorcykler med mere end den dobbelte maksimale motoreffekt.

En stor motorcykel(A):
Tohjulet motorcykel med eller uden sidevogn. Trehjulet motorcykel med en motoreffekt på over 15 kW eller trehjulet bil med en motoreffekt på over 15 kW.

Kørekort til motorcykel giver også ret til at køre med påhængskøretøj.

Er du fyldt 18 år, kan du tage kørekort til lille motorcykel. Er du fyldt 20 år kan du tage kørekort til mellem. Hvis du har 2 års kørselserfaring på lille, kan du opnå kørekort til mellem, ved at aflægge en praktisk prøve. Er du 24 år eller derover, kan du tage kørekort til stor motorcykel, hvis du har fået undervisning i og bestået en køreprøve på en stor motorcykel. Hvis du er 22 år og har to års erfaring på kategori A2, kan du opnå kørekort til stor, ved at aflægge en praktisk prøve. Såfremt du er mekaniker eller under uddannelse dertil eller ansat i Forsvaret gælder der særlige regler.

Du kan afspille indledningen og i kapitlerne, hele kapitlet som lydbog

INDHOLSDSFORTEGNELSE