Personbil
Køreskolens
teoribog
til kategori B

Afsnit 2.1 – 2.10: Manøvrer på en lukket øvelsesplads

Dette kan du se frem til…

Idéen med undervisning på en lukket øvelsesplads er, at du skal blive fortrolig med bilen, inden du skal ud at køre i trafikken.

Denne del af køreuddannelsen er praktisk, og det er på selve øvelsespladsen, at du skal lære det meste. Formålet med dette afsnit er at forberede dig på, hvad din kørelærer skal lære dig. Du kan derfor bruge afsnittet som forberedelse, men der kan være mulighed for yderligere øvelser og ændringer, når du møder op på manøvrebanen, men dette har din kørelærer helt styr på.

Før du starter bilen

Undervisningen på øvelsespladsen skal lære dig nogle helt grundlæggende ting om at køre bil.

Der er flere ting, som du altid skal gøre, før du starter bilen. For din egen og andres sikkerheds skyld. Jo mere rutineret du bliver, desto lettere og mere naturligt bliver dette tjek af bilen. Sørg for, at alle ruder, spejle og lygteglas er rene. Kontroller, at der ikke ligger løse ting i bilen. Det gælder både på og under sæder, samt på instrumentbordet og hylden i bagruden. Det kan være katastrofalt hvis en flaske, der ligger under sædet eller i vognbunden, ruller ind under bremsepedalen.

Indstil førersædet, så du sidder behageligt, og så du let kan betjene kobling, bremser, speeder og rat, samt aflæse instrumenter.

Vær opmærksom på, at nogle typer fodtøj faktisk er uegnede at bruge, når du kører en bil. De kan nemlig gøre betjeningen af pedalerne besværlig og dermed være til fare for dig selv og andre.

Vær altid opmærksom på bilens blinde vinkler

Første gang du kører bilen, bør du tjekke, hvor dens blinde vinkler er.
Blinde vinkler skyldes vinduesrammer og karrosseri. Derfor har alle biler blinde vinkler skråt fremad og bagud. Men de blinde vinklers størrelser er forskellige, afhængigt af biltypen. Fælles for dem alle er, at de er farlige, fordi de kan skjule en fodgænger, en cyklist og endda en bil på længere afstand. Du skal derfor altid være opmærksom på de blinde vinkler og tjekke disse ved hoved drejning.

Indstil spejle, så du har et godt udsyn uden at skulle flytte dig for meget. Spænd sikkerhedsselen og juster nakkestøtten. Hvis det er første gang, du kører bilen, bør du lige prøve at løsne sikkerhedsselen, så kan du hurtigt slippe fri, hvis det bliver nødvendigt.

Undervisningen på øvelsespladsen skal desuden gøre dig sikker i at betjene:

 • Dørenes lukke- og låsetøj.
 • Kobling-, speeder- og bremsepedalen.
 • Gearstangen og parkeringsbremsegrebet.
 • Kontakter til diverse lys, vinduesvisker og -vasker, blæser, el bagrude, solskærm, m.v.

Nu er du klar til at starte bilen. God fornøjelse!

Tjekliste.

Den følgende liste viser dig, hvilke øvelser din kørelærer skal undervise dig i på den lukkede øvelsesplads. Der er ti øvelser i alt. Som tommelfingerregel siger man, at du har opnået sikkerhed i den enkelte øvelse, når du kan udføre den fejlfrit to gange i træk.

Øvelserne skal gennemføres ved en lav hastighed. De bliver gradvist sværere, så det er mest naturligt, hvis du lærer dem i denne rækkefølge:

1. og 2. Igangsætning og standsning

Du skal lære at:

Starte motoren. Det vil sige, at du skal vide, hvordan ratlås, tændingskontakt og evt. startmotor virker. Du skal kunne holde motoren i tomgang og genstarte den, hvis den går i ståskifte fra frigear til 1. gear med startet motor se efter mulige hindringer fremad, og til siderne og bagud være opmærksom på de blinde vinkler og tjekke disse ved hoved drejning slække parkeringsbremsen sætte blødt i gang og køre langsomt fremad bremse blødt op til standsning samtidig med, at du kobler ud. Derefter skifter du til frigear. Såfremt forholdene tillader det, skal du også lære at sætte i gang på hældende vej.

3. Her skal du køre 8-taller

Du skal lære at holde rigtigt på rattet under kørsel. Når du kører ligeud, holder du tommelfingrene på indersiden af rattet. Dine hænder er placeret, så de svarer til “kvart i tre” på en urskive.

Du skal desuden køre forlæns i 1. gear i et stort 8-tal. Når du drejer skarpt, holder du hænderne på rattet, indtil de står lodret over for hinanden. Derefter flytter du den nederste hånd op øverst på rattet, sådan at dine arme krydses. Samtidig flytter du den anden hånd tilbage til udgangsstillingen. Hvis du skal dreje endnu skarpere, gentager du blot manøvren.

4. Forlæns og baglæns – med målbremsning

Du skal lære at bedømme bilens længde. Det gør du ved at køre forlæns og bremse ved en markering.
Du skal standse så præcist, at kofangeren netop rører ved keglen uden at vælte den. Samme øvelse udføres ved baglæns kørsel, med orientering gennem bagruden og venstre hånd øverst på ratkransen.

5. Baglæns – med svingning

Du skal lære at bakke og dreje på samme tid. Du skal blive sikker i at:

 • Køre ca. 20-30 m ligeud baglæns. Du skal holde en jævn hastighed og samtidig holde dig orienteret gennem bagruden.
 • Svinge baglæns, både til venstre og til højre. Du svinger om en markering og holder dig orienteret gennem sideruderne.
 • Rette hurtigt op efter sving om et hjørne, så du igen kører ligeud. Under øvelserne skal du også bruge spejle.

6. Forlæns og baglæns slalom

Her skal du blive endnu bedre til at styre og regulere hastigheden på samme tid.
Det sker ved, at du kører både forlæns og baglæns slalomkørsel mellem 5-6 kegler med ca. 10 meters mellemrum. Du skal kunne gennemføre manøvren uden at standse og uden at vælte kegler.
Baglæns slalom skal gennemføres både ved orientering gennem bag- og sideruder alene og ved brug af spejle i kombination med hoved drejning.

7. Parkering ved en vejkant

Du skal lære at bedømme bilens bredde. Det gør du ved at øve dig i forlæns parkering ved en markeret vejkant i højre side.
Der skal være rigeligt med manøvreplads til denne øvelse i første omgang. Senere gentages øvelsen med mindre plads, og sådan at højre hjulpar er højst 20 cm fra vejkanten.
Bilen skal parkeres parallelt med vejkanten. Øvelserne skal gennemføres både ved orientering gennem for- og sideruder alene og ved brug af spejle i kombination med hoved drejning.

8. Kørsel i 2. gear, højresving og eventuel hård opbremsning uden hjulblokade

Her skal du lære at koordinere flere ting på én gang. Du skal blive sikker i følgende øvelser:

 • Fra at holde stille, skal du accelerere hurtigt op til 20-25 km/t og skifte fra 1. til 2. gear
 • At holde kursen og hastigheden
 • I 2. gear svinge til højre om markerede, skarpe gadehjørner. Først tæt ved vejkanten og senere med baghjulet 20-30 cm fra vejkanten under hele svingningen
 • At bremse op på kortest mulige strækning ved den højest mulige og forsvarlige hastighed uden at hjulene blokerer.

9. Vending

Her skal du lære at foretage en U-vending.
Den skal udføres på en bred, markeret kørebane. Du skal desuden vende ved både forlæns og baglæns kørsel på en bred, markeret kørebane.
Senere gentages øvelsen på en smal, markeret kørebane. Det kaldes en trepunktsvending.

10. Parkering i båse

Her skal du lære at parkere både ved forlæns og baglæns kørsel. Der er to manøvrer:

Ved både forlæns og baglæns indkørsel skal du parkere i en markeret parkeringsbås, der er vinkelret på kørselsretningen. Bilen skal være parkeret nogenlunde midt i båsen.

Ved baglæns indkørsel til en vejkant skal du parkere i en markeret “parkeringslomme”. Højre hjulpar må højst være 30 cm. fra vejkanten. Øvelserne skal gennemføres både ved orientering gennem for/bag- og sideruder alene og ved brug af spejle i kombination med hoved drejning.

Du kan bruge listen som en tjekliste, når du kommer på øvelsespladsen. Når du er færdig, skal du føle dig sikker i alle ti manøvrer. Så sikker, at når du herefter skal ud og køre på vejen, kan du koncentrere dig om den øvrige trafik, færdselsregler og -forhold.

Ved brug af PDF knappen under denne tekst, åbner et nyt vindue hvor du kan vælge hvad du vil slette inden du printer checklisten ud. Du skal blot køre musen over det du ikke ønsker skal med, så kommer der en skraldespand frem som du kan trykke på.

Print Friendly, PDF & Email